In 2024 gaat de zorgpremie weer flink omhoog. Om daarop te besparen verhoogt in Zuid-Holland 19,7% van de verzekerden van 18 jaar en ouder hun eigen risico van 385 naar 885 euro. Dit percentage ligt een stuk lager dan vorig jaar: toen koos namelijk 36% van alle Zuid-Hollanders voor een maximaal eigen risico. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer op basis van een miljoen vergelijkingen.
Als je zorg nodig hebt uit de basisverzekering dan betaal je altijd de eerste 385 euro zelf. Je kunt ervoor kiezen om dit eigen risico te verhogen met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. In ruil daarvoor krijg je korting op de zorgpremie. Gemiddeld krijg je bij het maximale eigen risico 16,28 euro per maand korting. Een kleine 200 euro op jaarbasis.
Zuid-Hollanders nemen minder risico dan gemiddeld In Zuid-Holland hebben naar verhouding minder inwoners een maximaal eigen risico dan in andere provincies. Het landelijk gemiddelde komt namelijk neer op 21,1%. Limburgers (22,7%) kiezen het vaakst voor een eigen risico van 885 euro, terwijl het percentage juist het laagst ligt in Drenthe en Flevoland (beide 14,7%).
In deze gemeenten wonen de meeste overstappers Naast het verhogen van het eigen risico, zijn er ook andere manieren om te besparen op de zorgpremie. Zo kan ook overstappen van zorgverzekeraar schelen in de portemonnee.
Nergens in Zuid-Holland stappen zoveel inwoners over van zorgverzekeraar als in Weesp. Van 2019 tot en met 2023 wisselde jaarlijks gemiddeld 8,5% van de inwoners van zorgverzekering. Afgelopen jaar ging het zelfs om 10,6% van de Weespers. De vijf gemeenten met het hoogste percentage overstappers zijn:
Met 266 punten verkozen tot winnaar van prestigieuze verkiezing. Onafhankelijke Europese autojournalisten zetten Toyota Yaris op één. Lovende woorden voor Yaris Hybrid, rijplezier en design.
De Toyota Yaris is de Auto van het Jaar 2021. De Toyota Yaris is door onafhankelijke Europese autojournalisten tot winnaar gekozen uit zeven finalisten. Zij loven de efficiënte en verfijnde hybride aandrijflijn, de uitstekende rijeigenschappen, de hoge mate van veiligheid en het design van de Yaris dat spannender dan ooit is.
De jury van de Auto van het Jaar-verkiezing (‘Car of the Year’, COTY) bestaat dit jaar uit 59 onafhankelijke en professionele autojournalisten uit 22 Europese landen. Nederland wordt vertegenwoordigd door Jaco Bijlsma (Autovisie) Peter Hilhorst (De Telegraaf) en Gert Wisse (ANWB). De auto’s die aan de jaarlijkse verkiezing meedoen, worden beoordeeld op onder meer: design, comfort, veiligheid, weggedrag, rijplezier, milieuaspecten en prijs. De onderscheiding volgt slechts enkele dagen nadat de nieuwe Yaris voor het eerst werd uitgeroepen tot de bestverkochte auto in Europa, een duidelijk signaal dat de Europese consument het eens is met de jury.
De Toyota Yaris is met 266 punten de winnaar en daarmee de Auto van het Jaar 2021. Die punten heeft hij te danken aan onder meer het rijplezier dat het nieuwe modulaire voertuigplatform (TNGA, Toyota New Global Architecture) biedt. Dit heeft een extra laag zwaartepunt wat een positief effect op de wegligging heeft. De jury prijst de Yaris Hybrid met 85 kW/116 pk vanwege het soepele rijgedrag, de lage uitstoot en de toegankelijke prijsstelling.
De nieuwe Yaris Hybrid is uitgerust met Toyota’s hybridetechnologie van de nieuwste, vierde generatie. De nieuwe componenten hiervan zijn compact, licht van gewicht en efficiënt. Hiertoe behoren de volledig nieuwe 1,5-liter Hybrid benzinemotor, de nieuwe lithium-ion-accu, de nieuwe Hybrid-transaxle en Power Control Unit (PCU). Bij de ontwikkeling ervan lag de focus niet alleen op de efficiency van de aandrijflijn. Ondanks dat de efficiency met 20 procent toenam, is dat niet ten koste gegaan van de prestaties. Sterker nog: het vermogen nam juist met 16 procent toe. In 9,7 seconden accelereert de Yaris Hybrid vanuit stilstand naar 100 km/u, een verbetering van 15 procent. Daarbij reageer de auto sneller op het gaspedaal dan voorheen.
De kersverse Auto van het Jaar is leverbaar voor prijzen die beginnen bij 18.795 euro voor de Yaris 1.0 VVT-i Comfort. De Yaris Hybrid – met een aandeel van ruim 90 procent de populairste uitvoering in Nederland – is verkrijgbaar vanaf 21.695 euro. Het is de tweede keer dat de Toyota Yaris uitgeroepen is tot Auto van het Jaar. De eerste generatie Yaris won de prestigieuze onderscheiding in het jaar 2000. Vijf jaar later sleepte de Toyota Prius de prijs in de wacht. Toyota is het enige Japanse automerk dat de Auto van het Jaar-verkiezing driemaal gewonnen heeft.
We lezen of horen bijna dagelijks over wat mensen in de huidige crisistijd doen en ondernemen om -door het vaak verplichte thuiszitten- bezig te zijn. Er schijnt meer te worden gelezen en zijn bordspellen niet aan te slepen. Weer anderen storten zich vol overgave op het verzamelen van postzegels. En wie weet heeft de minister-president wel gelijk toen hij onlangs opperde dat na de crisis Nederland er anders uit zou zien. Op zich hoeft dat niet negatief te zijn.
Stamboomonderzoek of genealogie is een boeiende, maar ook verslavende hobby en -vandaag de dag- een van de snelst groeiende vrijetijdsbestedingen. Steeds meer mensen raakt geïnteresseerd in de geschiedenis van hun familie. Deze stamboomonderzoekers, of genealogen zoals ze officieel heten, zijn verenigd in een vereniging, HCC!genealogie. Cees Heystek is daarvan de voorzitter. “De laatste jaren zien wij al een stijging in het aantal mensen dat geïnteresseerd is in hun familiegeschiedenis. Dat komt ook door Tv-programma’s als ‘Verborgen Verleden’, ‘DNA Onbekend’ en een paar jaar geleden ‘Brieven boven water’. We zien dat ook terug in de bezoekersaantallen tijdens de door ons georganiseerde bijeenkomsten, maar ook aan het aantal bezoekers aan onze website.”
Doordat mensen nu -gedwongen thuiszittende- meer of een andere tijdsbesteding zoeken betekent volgens Heystek ook dat meer mensen zich in hun familiegeschiedenis gaan verdiepen. Dat komt ook omdat veel onderzoek naar de familie thuis met behulp van de computer met internetaansluiting kan worden gedaan. Lees verder
Wat is Beleef de Lente?
Beleef de Lente is sinds 2007 de gratis website van Vogelbescherming Nederland waar iedereen ongeveer tussen 1 maart en eind juli met webcams live kan kijken naar vogels in hun nest.
Miljoenen bezoekers over de hele wereld hebben zo de afgelopen jaren de spectaculaire en verborgen gebeurtenissen van de broedvogels gevolgd. Ga hier naar Beleef de Lente.
Een groep van 4 studenten aan de Hogeschool Leiden zijn een Startup Company begonnen met de naam ‘Back to the Roots’. De afgelopen maanden zijn zij hard bezig geweest met het ontwikkelen van een boek wat culturen in Nederland gaat verbinden.
Het boek ‘Back to the Roots’ is ontwikkeld in samenwerking met verschillende culturen die in Nederland vertegenwoordigd. Deze culturen doen in het boek hun verhaal en vertellen wat hun cultuur kenmerkt. Per land staat er een kort interview in waarin staat wat de vooroordelen zijn over het land en welke gerechten het land typeert. Per land is er door middel van een QR-code ook een afspeellijst te beluisteren met muziek behorend bij de cultuur. Middels deze verhalen in het boek willen de studenten de culturen in Nederland verbinden met de passie die ze delen voor muziek en koken.
‘Het idee voor het boek is ontstaan uit onze passie voor reizen en culturen’, vertelt Marjolein, een van de vier studenten. ‘We kwamen erachter dat veel culturen in Nederland langs elkaar leven in plaats van naast elkaar. Bij iedere cultuur leven vooroordelen over andere culturen, waardoor discriminatie ontstaat. Deze vooroordelen komen door gebrek aan kennis over de andere culturen. Wij willen met het boek op een leuke manier kennisgeven over alle culturen in Nederland zodat dit probleem aangepakt kan worden.’
Om deze verbinding tot stand te brengen hebben de studenten al een dag georganiseerd waarin iedereen zijn of haar eigen gerecht mocht komen koken typerend voor de cultuur. Hier kwamen een hoop mensen op af die al hun liefde en tijd in het maken van de gerechten stopten, en dat was te zien. Aan het einde van de dag stonden er prachtige gerechten op tafel. Vervolgens mochten alle deelnemers van elkaars gerechten proeven. In de toekomst zullen er nog meer van deze dagen komen, zodat de missie uitgedragen kan worden: namelijk het verbinden van culturen met (en door) passie.
Het boek ‘Back to the Roots’ zal begin 2020 uitkomen en komt te liggen in de boekenwinkels van omgeving Leiden. Ook zullen de studenten te zien zijn op verschillende culturele evenementen door heel Nederland.
Hilversum, 17 september 2019 – Het aandeel echtscheidingen in Zuid-Holland steeg in tien jaar tijd met ruim 12,6%. In 2019 is zo’n 9,8% van de Zuid-Hollanders gescheiden. Dit en meer blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De verschillen met andere provincies zijn groot. Independer bracht alle cijfers en de verschillen met 10 jaar geleden in kaart. Een van de opvallendste conclusies op landelijk niveau: in slechts drie gemeenten daalde het aandeel gescheiden inwoners.
Tussen provincies bestaan grote verschillen in het percentage gescheiden inwoners. Waar Zuid-Holland een percentage van 9,8% kent, heeft Flevoland met 10,2% het hoogste aandeel gescheiden inwoners van alle provincies. Overijssel kent het laagste percentage gescheiden inwoners (7,9%).
Opvallend genoeg nam het aantal gescheiden inwoners het sterkst toe in de noordelijke provincies. In Friesland met 36,4% en in Drenthe met zelfs 38,8%. Een behoorlijk verschil met Noord-Holland maar ook Zuid-Holland, waar de toenames respectievelijk 7,6% en 12,6% bedragen.
In slechts drie gemeenten; Amsterdam, Diemen en Vlieland, daalde het aantal gescheiden inwoners. In de rest van Nederland nam het percentage toe.
De gemeenten Hardinxveld-Giessendam (+51%), Goeree-Overflakkee (+46%) en Molenlanden (+43%) kennen op gemeentelijk niveau de hoogste stijgingen in Zuid-Holland. Kijk voor een volledig overzicht op deze trendkaarten van Independer.
Guido Rodenburg, expert inkomen en vermogen bij Independer: “Vaak hebben belangrijke gebeurtenissen in je leven ook een flinke financiële impact. Dat geldt voor een huis kopen, met pensioen gaan en ook voor een vervelende gebeurtenis zoals scheiden. We merken dat veel mensen na een scheiding vastlopen in de fiscale regelgeving rondom een hypotheek. Of dat slechts een van de twee de opgebouwde schadevrije jaren voor de autoverzekering mag meenemen, waardoor de andere partner ineens fors meer autopremie betaalt. Er komen veel financiële beslissingen op je af in een periode dat je hoofd daar waarschijnlijk niet naar staat, laat je dus goed informeren.” www.independer.nl
Om daar meer over te weten te komen moet men zich gaan verdiepen in de geschiedenis van zijn of haar familie. Onderzoek doen naar die geschiedenis is een van de pijlers onder stamboomonderzoek en -vandaag de dag- een van de snelst groeiende vrijetijdsbestedingen. Het gaat daarbij niet alleen om de daarbij behorende feitelijke gegevens zoals geboorte-, huwelijks- en overlijdensdata, het gaat steeds vaker om de verhalen eromheen. Verhalen van en over familieleden. Verhalen die tijdens verjaardagen nog wel eens worden verteld. Juist met die verhalen wordt een familiegeschiedenis levendig. Maar hoe kom je aan die verhalen? Lid worden van een vereniging zoals HCC!genealogie is een van de mogelijkheden.
‘Zij/Hij in Familiegeschiedenis’ is het onderwerp van een dag die HCC!genealogie, de interessegroep Stamboomonderzoek van de grootste hobbycomputerclub in de Benelux, de HCC samen met het CODA Archief en Erfgoed Platform Apeldoorn op zaterdag 26 oktober 2019 vanaf 11 uur bij het CODA in Apeldoorn organiseert.
Voor HCC!genealogie is het haar jaarlijkse genealogiedag en voor het archief de afsluiting van de landelijke ‘Maand van de Geschiedenis 2019’. Voor iedereen die meer te weten wil komen over zijn voorouders is dit een goed begin. De toegang is gratis.
Slechts 8% van de woningen in de gemeente Waddinxveen heeft op dit moment toegang tot glasvezel internet. Dat blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau Stratix dat jaarlijks onderzoek doet naar de breedbanddekking in Nederland. Hiermee loopt Waddinxveen en omgeving flink achter op het landelijk gemiddelde van 38%. De verwachting is dat met name het buitengebied de komende 2 jaar in rap tempo toegang krijgt tot glasvezel. Het stedelijk gebied laat nog wat langer op zich wachten.
Het aantal glasvezelaansluitingen in Nederland is de laatste jaren flink gegroeid. Onlangs werd in Aalten (Gelderland) de 3 miljoenste aansluiting aangelegd. Nederland telt ongeveer 8 miljoen huishoudens. Daarvan hebben er zo’n 3 miljoen (38%) toegang tot glasvezel internet. 5 miljoen woningen zijn nog niet aangesloten op glasvezel, en maken nog gebruik van de coax-kabel of ADSL.
Glasvezelbedrijven focussen zich de afgelopen jaren met name op de buitengebieden. We hebben het dan over minder bevolkte gebieden in o.a. Overijssel, Drenthe en Groningen. Op dit moment hebben bijvoorbeeld 80% van de woningen in Overijssel al toegang tot glasvezel internet. “De noodzaak voor een snelle en stabiele internetverbinding is in deze buitengebieden een stuk groter dan in stedelijke gebieden” stelt vergelijkingswebsite Internethunter. “De huidige internetverbinding – vaak ADSL – is simpelweg niet snel genoeg voor onze huidige mediaconsumptie. ”
Stratix verwacht dat de komende 2 jaar alle woningen in het buitengebied worden aangesloten op glasvezel. Alleen vorig jaar kregen al 150.000 huishoudens in het buitengebied een glasvezelaansluiting.
De aanleg van nieuwe glasvezelaansluitingen gaat in het stedelijk gebied een stuk trager. Dat komt omdat de noodzaak hier een stuk kleiner is. De huidige kabelaansluiting is vaak snel genoeg waardoor de roep om glasvezel minder aanwezig is. Experts denken dat het nog wel 10 jaar kan duren voordat ook de stedelijke gebieden volledig om zijn naar glasvezel.
In veel Zuid-Hollandse gemeenten heerst discussie rondom diftar: een variabele afvalstoffenheffing. Inwoners van de gemeenten die diftar hanteren, blijken echter aanzienlijk minder huishoudelijk afval te produceren dan het landelijk gemiddelde. Dit blijkt uit onderzoek van Afvalcontainershop.nl, waarbij de meest recente afvalcijfers van Nederlandse gemeenten op basis van de methode voor het innen van de heffing met elkaar zijn vergeleken.
Ruim veertig procent van de Nederlandse gemeenten hanteert in 2018 ‘diftar’: een variabele afvalstoffenheffing, die afhangt van de hoeveelheid restafval die een inwoner produceert. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de gemiddelde hoeveelheid huishoudelijk restafval per inwoner bij deze gemeenten 42,4% lager ligt dan het landelijk gemiddelde. Ook de totale hoeveelheid huishoudelijk afval blijkt in deze gemeenten gemiddeld 10,6% lager te liggen dan het landelijk gemiddelde.
Verder blijkt dat inwoners van gemeenten die diftar hanteren afval een stuk beter scheiden. Zo zamelen deze gemeenten op jaarbasis gemiddeld 13,6% meer oud papier en karton en 9,8% meer glas in.
Direct effect
Uit de meest actuele afvalcijfers van het CBS (2016), blijkt ook dat inwoners van de tien gemeenten die in dat jaar overstapten naar diftar in het eerste jaar direct 40,8% minder huishoudelijk restafval en 8,8% minder totaal huishoudelijk afval produceerden. Landelijk gemiddeld nam de hoeveelheid restafval slechts met 6,5% af en nam de totale hoeveelheid huishoudelijk afval juist met 0,1% toe.
Diftar-methoden
Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat de diftar-methode waarbij de kosten afhangen van de hoeveelheid afval én het aantal ledigingen, zorgt voor de grootste afname in de totale hoeveelheid huishoudelijk afval per inwoner. De methode waarbij inwoners per afvalzak betalen leidt tot de laagste hoeveelheid restafval per inwoner, maar heeft het effect kleinste effect op de totale hoeveelheid huishoudelijk afval per inwoner.
De volledige resultaten van het onderzoek, inclusief interactieve kaart met de heffingswijze per gemeente, kunt u hier lezen.
Zondag 3 juni kun je in Rotterdam meedoen met het hardloop- en wandelevenement MS Motion dat georganiseerd wordt door het Nationaal MS Fonds. Meedoen met MS Motion betekent dat je je steentje bijdraagt aan een wereld zonder MS.
MS Motion is een uitdagend en gezellig evenement voor iedereen. Het Nationaal MS Fonds gelooft in de kracht van beweging. Zelf MS hebben, iemand kennen met MS of zin hebben in een sportieve uitdaging; er is altijd een goede reden om je in te schrijven voor MS Motion!
Deelnemers van MS Motion maken zich sterk tegen MS door met een fysieke tegenprestatie geld op te halen voor onderzoek naar de genezing van de chronische ziekte MS. Meer geld voor onderzoek is hard nodig, want het aantal MS-patiënten blijft stijgen. In Nederland hebben meer dan 17.000 mensen MS, maar liefst 1 op de 1.000 mensen dus. Ieder jaar komen daar ongeveer 800 mensen bij.
Aan de rand van Rotterdam ligt het schitterende complex van Hockeyclub Rotterdam. MS Motion start hiervandaan en binnen de kortste keren loop je door het prachtige Lage Bergse Bos, een bosrijk gebied afgewisseld met open stukken land en water.
Al lopend door het gebied kun je ineens oog in oog komen te staan met Schotse Hooglanders. Zij lopen los in de begrazingsgebieden langs het Runderenpad en zorgen voor een meer natuurlijke ontwikkeling in het gebied.
Doe mee! Je kunt je individueel of als team inschrijven voor een van de hardloop- of wandelafstanden via de website www.msmotion.nl. Samen staan we sterker tegen MS!
De Rechtbank Den Haag heeft vandaag geoordeeld dat smienten voorlopig niet mogen worden afgeschoten in Zuid-Holland. Vogelbescherming Nederland en de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland (NMZH) maakten bezwaar bij de provincie Zuid-Holland tegen het plan om 6500 smienten af te laten schieten. Smienten zijn eenden uit noordelijke streken die in ons land overwinteren. De aantallen van […]
Nederlanders zien graag af van de wintertijd. Dit blijkt uit onderzoek van Bedden.nl, waarbij 1250 respondenten werden ondervraagd rondom hun mening over de wintertijd. Over het algemeen zijn Nederlanders erg positief over het afschaffen van de wintertijd. Bijna de helft van de respondenten (48%) geeft aan dat de wintertijd wat hun betreft mag worden opgeheven. […]
Samen met 18 andere natuurorganisaties heeft de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland officieel bezwaar aangetekend tegen de toestemming die de provincie Zuid-Holland heeft gegeven om jaarlijks maximaal 6.500 smienten af te schieten. Ook hebben zij de rechtbank verzocht om de toestemming voor het afschot per direct te schorsen in afwachting van de uitkomsten van de bezwarenprocedure. […]
Inspirerend, overtuigend maar vooral gezellig, Wedding Fair Den Haag! win mooie prijzen voor je bruiloft met de #loveandwin actie We’re back! Het beursseizoen is weer begonnen en we trappen dit jaar af met de grootste bruidsbeurs in de regio. De Remise in Den Haag wordt op 17 september 2017 omgebouwd tot bruiloft hemel. Het wordt […]
Op dinsdag 15 augustus 2017 buigt de rechter zich over de beroepsprocedure die de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland samen met vijftien lokale natuurorganisaties heeft aangespannen tegen een ontheffing van de provincie Zuid-Holland voor het afschot van roeken. De provincie wil het schieten van roeken toestaan om schade aan landbouwgewassen te voorkomen. Met slechts 850 broedparen […]
In september komen er weer jongeren uit de hele wereld met AFS naar Nederland. Ze gaan hier een paar maanden of een jaar naar een gewone middelbare school, leren Nederlands en wonen in gastgezinnen. Voor komend schooljaar zoekt AFS nog enthousiaste gastouders in Nederland: ga nu het avontuur aan en haal de wereld in huis! […]
Jagers die namens de provincie ganzen afschieten in de Hoeksche Waard, maken zich schuldig aan ernstig dierenleed. Aangeschoten dieren worden niet direct uit hun lijden verlost maar lijden nog minuten lang zonder dat door de jagers wordt ingegrepen. De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland wil dat het provinciebestuur direct maatregelen neemt tegen de jagers […]
Als je de laatste week van deze maand niet op vakantie bent en je kan een beetje tennissen dan is dit wellicht leuk voor jou. Het gezelligste tennistoernooi van Capelle vindt dit jaar plaats van 22 t/m 30 juli; het TOC Open Toernooi. Tijdens de toernooiweek worden er op Tennispark ’t Hooghe Dorp, aan de […]
Van 20 t/m 25 november organiseert het Nationaal MS Fonds de landelijke huis-aan-huiscollecte om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte Multiple Sclerose. MS is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel. In Nederland hebben meer dan 17.000 mensen MS, en jaarlijks krijgen 800 mensen de diagnose. De eerste ziekteverschijnselen openbaren zich meestal […]