Ingezonden berichten

Neven Art…

by redactie on 23 september 2023

in Ingezonden berichten,Waddinxveen

De familie Neven, tenminste, déze familie Neven, telt zo’n tachtig personen. Vaders, moeders, opa’s, oma’s, neven, nichten, kinderen, kleinkinderen… zo zit een familie nu eenmaal in elkaar. Om de zoveel tijd probeert deze familie de koppen bij elkaar te steken. Vrolijke bijeenkomsten zijn dat, met mooie ontmoetingen en verhalen.

In deze familiekring is het bekend dat er veel creatieve en artistieke vaardigheden zijn. Velen van hen hebben een talent voor verschillende vormen van kunst. De prachtige schilderijen, foto’s, en de geboetseerde en gebeeldhouwde beelden zijn te bewonderen in onze huiskamers, helaas voor een kleine en selecte groep. Wat zou het mooi zijn als al deze kunstwerken voor een breder publiek toegankelijk wordt bedacht een lid van de Nevenclan.

Zo gezegd, zo gedaan.
Een expositie met zo’n grote familie is natuurlijk niet te doen. Daarom beperken we ons met deze tentoonstelling tot de oudste generatie van de familie Neven. In Waddinxveen, waar de familie is geworteld, bevindt zich aan de Zuidkade 59 een ideale locatie voor een dergelijk evenement, de Remonstrantse kerk. Daar zullen op 3 en 4 november 2023 de familiecreaties worden tentoongesteld. Beelden, foto’s, schilderijen, portretten… noem het gerust kunstwerken, ook al zijn ze geproduceerd door amateurs. Het is meer dan de moeite waard deze expositie een bezoek te brengen. Iedereen, maar dan ook iedereen is van harte welkom.

De tentoonstelling is te bezoeken op vrijdagavond 3 november van 19.00 – 21.00 uur en op zaterdag 4 november van 11.00 – 15.00 uur in de Remonstrantse kerk, Zuidkade 59, Waddinxveen.
De toegang is natuurlijk vrij.

KernKracht opende1 augustus de deuren van de Koolmees aan de Roerdompstraat in Gouda. De eerste gasten hebben zich reeds aangemeld. Wat als je als inwoner van regio Midden-Holland te maken krijgt met een ingrijpende gebeurtenis, verlies, rouw of een burn-out? Lukt het je niet om voldoende aansluiting te vinden bij je omgeving? Hoe waardevol is het dan wanneer je ergens tijdelijk kunt verblijven om wat afstand en rust te nemen. De Koolmees wordt gerund door ervaringsdeskundige medewerkers. Bij hen kun je terecht voor een luisterend oor, (h)erkenning en steun. Neem voor aanmelding contact op via telefoonnummer 0182-717720, of stel je vraag per mail: koolmees@kernkracht.nl. Bekijk ook eens de website www.kernkracht.nl/koolmees 

DRINKWATERBEDRIJF OASEN VERNIEUWT LESPROGRAMMA OVER KRAANWATER

Oasen opende het nieuwe educatieprogramma voor basisschoolleerlingen. Ruim 2.000 kinderen uit groep 7 en 8 zijn uitgenodigd voor een uniek bezoek aan een zuiveringsstation. Met het vernieuwde educatieprogramma leren we kinderen uit ons voorzieningsgebied op een interactieve manier hoe ons drinkwater gemaakt wordt en waarom het belangrijk is.

Een les over de waarde van kraanwater
Ruim 300 basisscholen ontvingen een uitnodiging om deel te nemen aan het nieuwe educatieprogramma op ons zuiveringsstation De Steeg in Langerak. In dit programma neemt een speciale kraanwaterdocent de leerlingen mee voor een rondleiding door het zuiveringsstation. Daarbij kunnen kinderen met eigen ogen zien via welke stappen drinkwater gemaakt wordt. Ook gaan de leerlingen aan de slag met de nieuwe interactieve drinkwaterspellen. Zo leren ze meer over de waarde van water én dat water een duurzame en lekkere dorstlesser is.

Bijzonder bezoek
Grietina Jans, sectormanager Mens & Organisatie bij Oasen: “Met ons educatieprogramma willen we kinderen bewust maken dat drinkwater niet zo vanzelfsprekend is als het misschien lijkt. Oasen vindt het daarom belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd de wereld van drinkwater te laten zien. Met een bijzonder bezoek aan een zuiveringsstation kunnen ze zelf meemaken wat er allemaal bij komt kijken. Daarmee leren ze ook dat het belangrijk is om thuis, op school, of op de sportclub slim om te gaan met drinkwater.”

Kraanwaterlessen sinds 2006
In 2006 is Oasen gestart met het geven van kraanwaterlessen om kinderen waterwijs te maken. Tijdens de coronapandemie was het niet langer mogelijk om klassen te ontvangen. Die periode hebben we gebruikt om het educatieprogramma compleet te vernieuwen. Nu deze lessen hernieuwd zijn gestart, nodigt Oasen weer jaarlijks basisscholen uit voor een bezoek aan het zuiveringsstation.


Wethouder Jan Lock knipt het lintje door
De start van de nieuwe educatielessen is feestelijk geopend door wethouder Jan Lock van de gemeente Molenlanden samen met Grietina Jans. Na het openingswoord van de wethouder loste Oasen-mascotte Druppel samen met de kinderen van de Ichtusschool uit Boskoop een rebus op. Daarna mochten de eerste leerlingen van start met het nieuwe educatieprogramma.

Lekker en gezond drinkwater uit de kraan
Oasen is het drinkwaterbedrijf in het Groene Hart. Elke dag zorgt het bedrijf ervoor dat 800.000 mensen kunnen rekenen op lekker en gezond water uit de kraan. Oasen is een maatschappelijk bedrijf dat op duurzame wijze werkt en de volksgezondheid in alles wat zij doet vooropzet.

Een veilige en welkome plek voor iedereen die door de dood een dierbare moet missen. Of dat nu je partner, ouder, kind, vriend/vriendin is, het Rouwcafé biedt gelegenheid om in een ongedwongen sfeer lotgenoten te ontmoeten. Aan de hand van een thema, verhaal of gedicht kunnen ervaringen worden uitgewisseld, kun je je eigen verhaal spiegelen aan dat van anderen, kun je dat wat je raakt bespreekbaar maken, dat intense gemis, dat diepe verdriet. Door dat samen te delen, kan het begin zijn van het ervaren van meer rust, van je niet meer zo helemaal alleen voelen.

Het eerstvolgende Rouwcafé vindt plaats op Zondag, 21 mei

Het thema van mei: Alleen en plannen maken……

Dit is wat lotgenoten vaak zeggen: als ik contact wil hebben, moet ík heel vaak het initiatief nemen. En dat geldt ook voor het maken van plannen.

Vragen, die zich aan kunnen dienen, zijn:
* weet je zelf wat je wilt,
* weet je wat je verlangt en
* durf je daarvoor ruimte te vragen?
Heb je mensen in je omgeving met wie je dergelijke vragen kunt bespreken?

Met elkaar in gesprek gaan over dit onderwerp kan mooie ervaringen opleveren maar wellicht ook inspiratie.

  
WanneerZondag, 21 mei 2023
Aanvang15.00 – 17.00 uur (inloop vanaf 14.45 uur)
WaarOntmoetingscentrum Van Noord, Lekkenburg 1, 2804 XA Gouda
Kosten€ 5,00 incl. consumpties
Aanmeldeninfo@boek-en-troost.nl


Zanger en cultureel antropoloog Niels van der Gulik brengt zaterdag 29 april een ode aan de betreurde Ramses Shaffy. Zo’n twaalf jaar geleden kwam hij zijn grote held Ramses Shaffy tegen toen een vriend van hem een tulp naar Ramses wilde vernoemen. Al snel kwam Ramses regelmatig langs in de polder en gingen zij vanuit West-Friesland graag naar Amsterdam om samen met hem de grachten op te gaan.
Nu, tien jaar na Shaffys dood, blikt Van der Gulik terug op deze periode. Van de momenten samen achter de sjoelbak tot aan de muzikale Ramses-avonden die Niels verzorgde. Met Ramses op de eerste rij, uiteraard voorzien van zijn wijntje en peuk!

In het programma Ik blijf hier! brengt Niels van der Gulik, vergezeld door drie topmuzikanten, bekend en minder bekend werk van Shaffy en net als toen komen liederen als De een wil de ander of Zing, vecht, bid, weer helemaal tot leven. Het programma begint om kwart over acht en de toegang kost 21 euro.

Hospice Waddinxveen, onderdeel van Steunpunt Midden-Holland, is met spoed op zoek naar zorgvrijwilligers. Na zeven jaar is het hospice in Waddinxveen inmiddels bekend bij de Waddinxveners. We proberen een plek te zijn waar mensen zich thuis kunnen voelen. Als vrijwilliger in een hospice krijg je de kans om een betekenisvol verschil te maken in iemands leven tijdens hun laatste dagen. Om de komende jaren ons werk voort te kunnen zetten hebben we vrijwilligers nodig. Daarom houden we een extra training in juni 2023.

Ben je betrokken, kun je samenwerken, neem je gezelligheid en rust mee, sta je stabiel in het leven en heb je tijd? Dan zijn we op zoek naar jou!

Is je belangstelling gewekt? Neem contact met ons op. Meld je snel aan vóór 1 mei 2023 en volg de training voor aspirant vrijwilligers in juni, waarschijnlijk week 23. Stuur een mailtje aan Annette via teamondersteuner@steunpuntmh.nl of bel met het hospice via 0182-864176.

Singer/songwriter Stephanie Struijk staat zaterdag 25 maart in Cultuurhuys De Kroon met haar nieuwe programma Vanaf toen. Zij schrijft persoonlijke verhaaltjes in liedjes. Onder de naam Stevie Ann bracht zij op 18-jarige leeftijd haar debuutalbum uit waarmee ze onder andere op Pinkpop stond.

In 2016 schreef ze samen met Daniël Lohues haar eerste album in het Nederlands tijdens een roadtrip door Amerika, waar Stephanie een tijdje gewoond en gewerkt heeft. Tijdens deze reis van Los Angeles naar Minneapolis merkte ze dat de liedjes zich het beste lieten vertellen in haar eigen taal. Het werden liedjes die gaan over het maken van een nieuw begin, verlangen naar thuis, en de magie van geluksmomenten.

Met haar nieuwe tour Vanaf toen gaat door waar ze gebleven was, soms dromerig terugkijkend naar vroeger, maar de focus ligt vooral op verhalen die verder willen en liedjes die troost geven en de tijd misschien heel even stil doen staan.

Het optreden begint om kwart over acht, de prijs voor een kaartje bedraagt 20 euro en dit is inclusief een drankje.

Wil je deze zomer leren fietsen in een groep, met een goede balans, veilig door de bochten en op tempo rijden. Kom dan naar de FIETSCLINIC bij FTC Avanti. Deze wordt gehouden op zaterdag 25 maart van 10.00 tot 15.00 uur op de wielerbaan van FTC Avanti, Amerikalaan 163. Vanaf 09.30 staat de koffie klaar.

Neem je eigen sportieve toerfiets of racefiets (fietshelm verplicht) mee.

Veilig oefenen

In de ochtend oefenen we de technieken veilig op de afgesloten wielerbaan. De start is met de fietscontrole en uitleg over technieken en daarna in groepen van 8 deelnemers (maximaal 32 deelnemers) en twee trainers, oefenen op de baan.

Tocht door het Groene Hart

Na de lunch maak je met de trainers een tocht door het Groene Hart (max.30 km) en breng je het geleerde in de praktijk.

3 maal gratis met verzekering

Via de NTFU sluit FTC Avanti een introducéverzekering af die de schade aan je fiets dekt tot € 500,00. Deze verzekering is één maand geldig en gaat in op 25 maart tot 25 april . In deze maand mag je drie keer gratis meefietsen met de fietsgroepen van FTC Avanti.  Na deze periode kun je je aanmelden als lid van FTC Avanti en ontvang je € 10,- korting op het lidmaatschap.

Aanmelden

Aanmelden kan via de link https://www.ftcavanti.nl/actueel/fiets-clinic
Om mee te doen met deze FIETSCLINIC(inclusief lunch) maak je € 15,00 over naar:
NL38 RABO 0146 7409 71 ten name van Fietstoerclub Avanti te Alphen aan den Rijn, o.v.v fietsclinic en je naam. Aanmelden kan tot 18 maart.


22 maart a.s. is er weer een lotgenoten contact van 14.00 uur tot 15.30 uur in de Meidoorn 1a te Nieuwerkerk aan den IJssel. Deze bijeenkomst is dit keer speciaal gericht op partners van mensen met dementie.

Deze ontmoeting wordt gestart met een lekker kopje koffie of thee. Om 14.30 uur zal Wanda de Keijzer tijdens deze bijeenkomst een interactieve workshop geven. Zij heeft een coaching praktijk in Nieuwerkerk aan den IJssel en is ook mantelzorger voor haar partner. Wanda heeft als mantelzorger ervaren dat je overbelast kunt raken omdat de mantelzorgsituatie je volledig in beslag neemt. Zij kijkt deze middag graag met ons mee hoe wij zelf staande blijven in het leven met een partner met dementie, want als mantelzorgers omvallen is er pas echt een probleem.
 
In het voorjaar zal deze workshop nog een keer georganiseerd worden maar dan voor kinderen van een ouder met dementie.
 
Wil je graag aanwezig bij deze bijeenkomst? Meld je dan uiterlijk voor 17 maart aan via k.vanveen@stzo.nl of bel 06-83590780. In verband met de gegeven workshop is er een maximum aantal deelnemers, dus wacht niet te lang met aanmelden! 

Drive my car…

by redactie on 5 maart 2023

in Ingezonden berichten,Waddinxveen

Op woensdagavond 8 maart wordt in Cultuurhuys De Kroon in Waddinxveen de film Drive my car vertoond.

De theateracteur en regisseur Yûsuke Kafuku is gelukkig getrouwd met de dramaturge Oto tot deze aan een hersenbloeding komt te overlijden. Twee jaar later staat Kafuku op het punt een theaterstuk te regisseren in een theaterfestival in Hiroshima. Voor deze gelegenheid krijgt hij de jonge vrouwelijke chauffeur Misaki toegewezen die zich voornamelijk stilhoudt.

Deze film is genomineerd voor 4 Oscars!

De aanvangstijd is 20.15 uur en een kaartje kost € 9,50. Dit is inclusief een kopje koffie of thee.


Begin een nieuw jaar vol creativiteit bij Vonk. Pak je gitaar (of saxofoon of viool) uit de kast en doe een opfriscursus van 10 lessen, of laat je droom uitkomen en schrijf je in voor een eerste kennismakingscursus van 4 lessen voor zang of elk ander instrument. Daarvoor krijg je een gratis huurinstrument mee naar huis. Kleuters krijgen gedurende 8 weken hun eerste pianolessen op woensdagmiddag (start 18 januari, 15.30 – 16.10 uur). Op woensdag worden er ook dwarsfluitlessen en gitaarlessen in BSO Traingel gegeven.

Voor de tekenaars start op 2 februari een nieuwe cursus Botanisch Tekenen van 10 lessen op donderdag van 13.00 – 15.30 uur bij Annemarie van Hooff. Of pak vanaf 26 januari bij deze docente nog de laatste module mee van de Top3Cursus met 5 schilderlessen op donderdagavond (19.30 – 21.30 uur).

Gevorderde cursisten zijn welkom bij Carina Mathots cursus Modern Schilderen (10 lessen vanaf dinsdagmiddag 31 januari). En wil je alles weten over Kunst en geluk? Volg dan vanaf 26 januari op donderdagochtend de lezingencyclus van 8 lezingen en een dagexcursie bij Carina Mathot.

Laag inkomen? Met de RBMA extra vergoeding van de gemeente kunnen cursisten tot 18 jaar gratis les bij Vonk krijgen. Ben je ouder en val je onder deze regeling dan krijg je 50% korting – informeer erover bij Vonk. Alle lessen vinden plaats bij Vonk in Cultuurhuys de Kroon, Gouweplein 1, Waddinxveen. Alle informatie en inschrijven via www.stichtingvonk.nl, of bij Vonk van maandag t/m vrijdag tussen 13.00 en 17.00 uur, telefoon 0182-614422.

De legendarische band Johnny Feel Good, bestaande uit een keur van gerenommeerde leden van grote vaderlandse bluesbands, treedt zaterdag 14 januari op in De Kroon. De band trad eerder met veel succes op in het theater in Waddinxveen, toen onder meer met de twee jaar geleden overleden zanger Oscar Benton. De band, met in zijn midden toetsenist en Waddinxvener Pim Spetter, brengt blues in zijn puurste vorm en het plezier straalt ervan af.

De toegangsprijs is 20 euro, inclusief drankje en het optreden begint om kwart over acht.

foto Sien Dolsma

Kerstmiddag voor ouderen…

29 november 2022

De PCOB Waddinxveen organiseert op 15 december een kerstmiddag voor ouderen en alleen gaande. De middag begint om 14:00 uur en eindigt om ongeveer 19:00 uur. In de hal van de Ontmoetingskerk, Groensvoorde 3, 2742 DJ Waddinxveen bent u van harte uitgenodigd. Bij binnenkomst worden de gasten ontvangen met een kop koffie en met iets […]

Lees verder →

The Lasses – Ziel van Schotland…

22 november 2022

The Lasses zijn terug in Cultuurhuys De Kroon in Waddinxveen.Met hun betoverende samenzang brengen zij zondagmiddag 27 november de mooiste songs uit Schotland. Liedjes met prachtige legendes over de liefde, de dood en het duister. Verhalen waarin de woelige geschiedenis en de rijke cultuur van het land voelbaar zijn. Over hardwerkende vrouwen in vissersdorpjes, ridders […]

Lees verder →

Zondagmiddagconcert 30 oktober Pianorecital Ischico Velzel…

20 oktober 2022

Op zondagmiddag 30 oktober 2022 geeft Ischico Velzel om 15:00 uur een pianorecital. Ischico Velzel is een jonge pianiste die met vernieuwende blik haar publiek meeneemt in de wereld van de klassieke muziek. Haar pianospel wordt omschreven als: moeiteloos, vol expressie en technisch zeer vloeiend. Ischico speelt werken van Scarlatti en Beethoven en na de […]

Lees verder →

Stampotten Party Waddinxveen…

20 oktober 2022

Op donderdag 17 november is er na een onderbreking van 2 jaar weer een stampotten party voor ouderen en eenzame mensen in Waddinxveen. Deze stampotten party is mogelijk gemaakt door de Rotary Waddinxveen die in 2019 de Santarun organiseerde en het bijeen gebrachte bedrag bestemd had voor deze party. De PCOB afdeling Waddinxveen gaat dit […]

Lees verder →

Fietsclinic FTC Avanti 23 april: racefietsen, toerfietsen en E-bikes…

28 maart 2022

Wil je deze zomer leren fietsen in een groep, met een goede balans, veilig door de bochten en op tempo kom dan naar de Fietsclinic Op zaterdag 23 april van 10.00 tot 16.00 uur op de wielerbaanvan FTC Avanti, Amerikalaan 163. Neem je eigen racefiets (fietshelm verplicht), sportieve toerfiets of E-bike (fietshelm geadviseerd) mee. Veilig […]

Lees verder →

Online Open Huis bij De Goudse Waarden…

20 januari 2022

Online Open Huis bij De Goudse Waarden Op 21 januari organiseert De Goudse Waarden een online open huis voor leerlingen van groep 8 en hun ouders. Van 18.30 tot 20.30 uur kun je via een speciale interactieve webpagina de sfeer komen proeven. Op 21 januari om 18.30 uur gaat onze speciale open huis webpagina live. […]

Lees verder →

Oliebollen…

20 december 2021

De Hersteld Hervormde Gemeente verkoopt dit jaar oliebollen (m/z rozijnen), appelbeignets en appelflappen volgens grootmoedersrecept (met deeg). We gebruiken alleen kwaliteits-grondstoffen en ervaren bakker werken op een corona veilige wijze. Tien oliebollen voor € 7,50, vijf appelbeignets voor € 6,75 en tien appelflappen voor €5,50. U kunt uw bestelling vooraf plaatsen t/m 29 december 10:00. Dat kan per […]

Lees verder →

Harpiste Lavinia Meijer laat haar talent schitteren bij ReeuwijkKlassiek…

29 november 2021

Met een “Italiaanse Kerst” sloot ReeuwijkKlassiek zijn laatste concert van het jaar af. Op het toneel van De Brug speelde het Ciconia Consort. Vanwege het optreden van de sterharpiste Lavinia Meijer was dit concert al weken van tevoren uitverkocht. In het stuk van Ludovici Einaudi liet Lavinia Meijer haar grote talent schitteren. Zij werd daarbij […]

Lees verder →

Gouda bij kaarslicht gaat niet door…

19 november 2021

De Stichting Gouda bij Kaarslicht en de gemeente Gouda hebben gezamenlijk het moeilijke besluit genomen, dat het grootschalige jaarlijkse evenement Gouda bij Kaarslicht vanwege de huidige coronamaatregelen en onzekere coronasituatie net als vorig jaar alleen in digitale vorm doorgang kan vinden. Om toch Gouda bij Kaarslicht 2021 thuis te kunnen beleven wordt er wederom een […]

Lees verder →

Goudse IJsbaan vanwege onzekere Coronasituatie uitgesteld naar 2022…

18 november 2021

De langverwachte ijspret voor jong en oud op de meest unieke ijsbaan van Nederland in het stadshart van Gouda laat helaas nog een jaartje op zich wachten. De actuele cijfers van het aantal besmettingen en aanhoudende onzekerheid rondom Corona zorgen ervoor dat de Goudse IJsbaan in 2021 helaas niet kan doorgaan. Midden in de voorbereidingen […]

Lees verder →

Sinterklaas komt naar de Kroon…

18 november 2021

Op woensdag 24 november bezoekt Sinterklaas de kinderen in Cultuurhuys de Kroon. Ondanks zijn ontzettend drukke werkschema heeft hij om 15.00 uur een gaatje gevonden om te komen. Maar lukt het hem om naar binnen te komen? En waar zijn de Pieten? Moeten er dit jaar kinderen uit de zaal voor hulp-Piet spelen? Maak het […]

Lees verder →

Brief van de Sint…

11 november 2021

Beste mensen, lieve kinderen, Was me dat even spannend. Maar wat ben ik blij dat mijn Pieten en ik ondanks de strenge coronaregels in Nederland welkom zijn in Waddinxveen. Met dank aan burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis én kinderburgemeester Linn Boogaard die mij heel laat van dit geweldige besluit op de hoogte konden stellen. Maar de […]

Lees verder →

Bluesster AJ Plug (Johan Derksen, Keeps The Blues Alive) zondag 14 november in De Theaterbakkerheij…

7 november 2021

Zondagmiddag 14 november staat één van de beste blueszangeressen van Nederland in Gouda. De zangeres, die meermaals met Johan Derksen door de Nederlandse theaters tourde, herstelde van slokdarmkanker en is terug met een nieuw album. In haar nieuwe album ‘Killer King’ zingt ze vrijer en onbevangen dan ooit over haar ziekte en beter worden. Naast […]

Lees verder →