Veel minder Zuid-Hollanders verhogen eigen risico voor zorg…

by redactie on 10 december 2023

in Diverse berichten

In 2024 gaat de zorgpremie weer flink omhoog. Om daarop te besparen verhoogt in Zuid-Holland 19,7% van de verzekerden van 18 jaar en ouder hun eigen risico van 385 naar 885 euro. Dit percentage ligt een stuk lager dan vorig jaar: toen koos namelijk 36% van alle Zuid-Hollanders voor een maximaal eigen risico. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer op basis van een miljoen vergelijkingen.

Als je zorg nodig hebt uit de basisverzekering dan betaal je altijd de eerste 385 euro zelf. Je kunt ervoor kiezen om dit eigen risico te verhogen met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. In ruil daarvoor krijg je korting op de zorgpremie. Gemiddeld krijg je bij het maximale eigen risico 16,28 euro per maand korting. Een kleine 200 euro op jaarbasis.

Zuid-Hollanders nemen minder risico dan gemiddeld
In Zuid-Holland hebben naar verhouding minder inwoners een maximaal eigen risico dan in andere provincies. Het landelijk gemiddelde komt namelijk neer op 21,1%. Limburgers (22,7%) kiezen het vaakst voor een eigen risico van 885 euro, terwijl het percentage juist het laagst ligt in Drenthe en Flevoland (beide 14,7%).

In deze gemeenten wonen de meeste overstappers
Naast het verhogen van het eigen risico, zijn er ook andere manieren om te besparen op de zorgpremie. Zo kan ook overstappen van zorgverzekeraar schelen in de portemonnee.

Nergens in Zuid-Holland stappen zoveel inwoners over van zorgverzekeraar als in Weesp. Van 2019 tot en met 2023 wisselde jaarlijks gemiddeld 8,5% van de inwoners van zorgverzekering. Afgelopen jaar ging het zelfs om 10,6% van de Weespers. De vijf gemeenten met het hoogste percentage overstappers zijn:

1 Den Haag: 8,2%
2 Zoetermeer: 8,2%
3 Rijswijk en Waddinxveen: 7,8%
4 Leidschendam-Voorburg: 7,7%
5 Zuidplas: 7,6%
https://www.independer.nl/zorgverzekering/info/eigen-risico/onderzoek-2023