Pas op voor telefoonphishing…

by redactie on 18 augustus 2013

in Diverse berichten

Honderden internetgebruikers zijn het slachtoffer geworden van telefoonscans, waarbij criminelen mensen thuis bellen en vertellen dat ze een beveiligingsprobleem hebben. Zij zeggen daarbij namens Microsoft te bellen. Na talloze fraudemeldingen in Engeland, Canada en Amerika, hebben de criminelen het inmiddels gemunt op ons land.

Bij dit soort telefonische benadering, soms in gebrekkig Nederlands of Engels, worden mensen verzocht achter hun computer plaats te nemen en dan, begeleid door de beller, een aantal bestandjes op de computer te plaatsen om een virus te kunnen verwijderen.

Microsoft heeft geen gegevens en/of telefoonnummers van particulieren. Alles wat de criminelen doen is proberen om achter bankgegevens en andere zaken te komen. Er zijn gevallen bekend, waarbij bij mensen hun volledige bankrekening is geplunderd.

De telefoontjes zijn ook bekend bij Microsoft, waarna het bedrijf onderzoek deed. Uit de jaarcijfers van de Fraudehelpdesk blijkt dat er in 2012 bijna 9000 meldingen van telefoonphishing zijn binnengekomen, waarvan 2000 in Nederland. Bijna 80 procent van deze mensen kreeg met financieel verlies te maken en werd er zelfs geld van hun rekening afgehaald. Mensen die worden gebeld door iemand die zich als Microsoft medewerker voordoet en software aanbied, krijgen het dringende advies om hier niet op in te gaan.