Nationaal hitteplan…

by redactie on 22 juli 2013

in Diverse berichten

Het warme weer heeft ertoe geleid dat het zogeheten nationaal hitteplan is ingegaan. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het plan geldt voor het hele land, en betekent dat het nodig is om maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken. Daarnaast is het nodig om alert te zijn op zonnebrand, want met waarden tussen de 6 en 7 is de zonkracht de komende dagen hoog.

Door dit plan in werking te stellen weten onder meer verpleeghuizen, zorginstellingen, GGD’s dat ze hun eigen hitte-draaiboeken uit de kast moeten halen. Ook geeft het tips hoe te handelen bij warmte.

Het KNMI heeft een waarschuwing, officieel code geel, afgegeven voor de hitte die ons land de komende dagen te wachten staat. Het weerinstituut verwacht dat de temperaturen boven de 27 graden uitkomen. Het instituut wil nog niet vooruitlopen op een mogelijke hittegolf; dat is pas achteraf te zeggen of die zich heeft voorgedaan.

Het RIVM zegt dat de hoogste zonkracht wordt bereikt tussen 11 en 16 uur, als de zon het hoogst staat. De zonkracht hangt echter niet af van de temperatuur, aldus het instituut.

Warm weer kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden. Daarnaast kunnen huidproblemen optreden zoals jeuk en huiduitslag.