Zondagmiddagconcert 27 februari 2022

by redactie on 21 februari 2022

in Waddinxveen

Op zondagmiddag 27 februari 2022 treedt om 15:00 uur het Brisk Recorder Quartet Amsterdam op met hun programma Four in One.

“De blokfluit is niet voor één gat te vangen!”
Alide Verheij, Susanna Borsch, Marjan Banis en Bert Honig, blokfluiten
BRISK is een term uit de Engelse Consortmuziek. Deze aanduiding voor tempo en sfeer komt veel voor in de muziek van Purcell, Locke en tijdgenoten. Het woord betekent, levendig, wakker en snel.  En dat is ook precies wat BRISK Recorder Quartet Amsterdam is: een energiek, inventief en vernieuwend ensemble. “De genadeklap voor het imago van braafheid van de blokfluit”, schreef een recensent ooit over BRISK. 

Alle mogelijkheden van het blokfluitkwartet worden voortdurend verkend en uitgebreid. Het aanbod van BRISK is opmerkelijk divers. Oude en nieuwe muziek wisselen elkaar voortdurend af. Het kwartet maakt bewerkingen van onbekend oud repertoire, en speelt ook erg veel nieuw voor hen gecomponeerd werk. Onverwachte muzikale combinaties en een vleugje humor creëren nieuwe luisterervaringen. De pers prees het spelplezier en de virtuositeit van het ensemble.

BRISK heeft een enorme verzameling blokfluiten die door bouwers uit de hele wereld speciaal voor hen gemaakt zijn. Een concert van BRISK is dan ook spectaculair om naar te kijken.

Recensies:
“Deze blokfluitisten zijn zo goed op elkaar ingespeeld dat je met je ogen dicht zou zweren dat er één instrument klinkt” Haarlems Dagblad januari 2020
“Exemplarisch en uitbundig samenspel” De Volkskrant maart 2020
“Brisk toont alle fascinerende facetten van de blokfluit – In Des Prez deed Brisk zelfs even denken aan een Gregoriaans koor” NRC november 2021
Ensemble Brisk zou eerst optreden op zondag 31 januari 2021 en daarvoor op 29 maart 2020. Vanwege de blaasinstrumenten en corona is het concert tweemaal verplaatst naar deze nieuwe datum. Nu kan het concert gelukkig eindelijk doorgaan. Gemaakte reserveringen blijven geldig.

Programma:
Four in One is het motto voor 35 jaar BRISK, maar het verwijst ook naar de canon, de bekendste muzikale vorm van vier-in-één. Door één melodie na elkaar in te zetten ontstaat een meerstemmig geheel. Canons vormen hier de rode draad. Daarnaast komen er andere imitatieve vormen aan de orde. Want ook het fijn geëtste stemmenweefsel van de renaissance-polyfonie en de fuga’s van Bach vinden hun oorsprong in het canonisch schrijven. Het komt allemaal voorbij: een fuga van Dufay, canons van Obrecht, en stemmen die elkaar imiteren in motetten van Lassus, Palestrina en Clemens. Dit alles is de opmaat voor de fuga’s van Bach, onder meer uit de Kunst der Fuge.
Uitvoering:

Zondagmiddag 27 februari 2022 in de Remonstrantse Kerk, Zuidkade 59, Waddinxveen. Aanvang 15.00 uur. Kerkzaal open een half uur voor het begin van de uitvoering.
Reserveren kan via reserveringen@muziekinwaddinxveen.nl
Telefonisch reserveren kan ook via 06 53 28 10 16.

Entree €15,00 incl. koffie of thee. Houders van de Rotterdampas €12,50. Jongeren tot 21 jaar €10,00. Betaling door overboeking op rekening NL53 RABO 0308 9632 10 t.n.v. Stichting Muziek in Waddinxveen of contant aan de zaal. Ruime gratis parkeergelegenheid beschikbaar.