Sterchef en foodblogger in VIP-jury Gouda Cheese Awards 2021…

by redactie on 5 september 2021

in Regio

Wie maakt de állerlekkerste kaas van Nederland? Die vraag wordt donderdag 16 september a.s. beantwoord. In de spannende finale van de Gouda Cheese Awards 2021 geeft een VIP-jury de laatste en doorslaggevende beoordeling. De BN’ers die in de jury stappen zijn niemand minder dan Francesca van Berk (‘Francesca Kookt’) en Michelin-sterrenchef Martijn Kajuiter.

‘Eten is genieten’ is de lijfspreuk van Francesca van Berk, foodblogger en auteur van het kookboek ‘365 dagen koken’. Haar blogs trekken maandelijks zo’n 1 miljoen (!) unieke bezoekers. Ook Martijn Kajuiter is geen onbekende voor fijnproevers ‒ integendeel. Hij werkte internationaal en wist in Ierland een Michelin-ster te bemachtigen met restaurant The House. Sinds dit voorjaar is hij Executive Chef in het pas geopende Relais & Chateaux Weeshuis Gouda (WSHS). De jury staat onder leiding van de Goudse burgemeester en Opper Waegemeester Pieter Verhoeve, die de rol al eerder met veel verve op zich nam.

Finalekazen
Gouda Cheese Awards is een belangrijke en bijzondere kaaswedstrijd in Nederland. Het is namelijk geen technische kaaskeuring, maar een neutrale smaaktest: consumenten proeven en beoordelen. De kazen die doorgaan voor goud, zilver en brons in de categorie Gouda 48+ belegen zijn Noord-Hollandse Gouda van Zijerveld, Zoeteweijde 48+ Belegen van Uniekaas Holland en Lutjewinkel van Zijerveld. In de categorie Geitenkaas 50+ jong belegen strijden Saantje van Zijerveld, Nora Jong Belegen van Kaashandel Remijn en Witte Sikke van Kaashandel Remijn op 16 september om de titel ‘de lekkerste kaas van Nederland’. De zes finalekazen zijn dit voorjaar al geproefd door consumentenpanels in het Centrum van Smaakonderzoek (CSO) én in de kaasbus die door de Cheese Valley toerde.

Frau Antje
De finale vindt plaats in de Goudse Waag, en wordt gepresenteerd door Frau Antje, hét symbool voor Goudse kaas in het buitenland. Door de coronamaatregelen kunnen alleen genodigden de beslissende keuring bijwonen. De wedstrijd kan worden gevolgd via sociale media. De uitslag wordt ook bekendgemaakt op www.goudacheeseawards.nl.

Foto Lima Fotografie