Blinddammen tijdens WadCultureel…

by redactie on 26 juli 2021

in Ingezonden berichten,Waddinxveen

Demonstratie van internationaal grootmeester Erno Prosman.

Het comité Schooldammen Waddinxveen neemt voor de 5e keer deel aan WadCultureel.
Op 11 september 2021 met een aantal activiteiten in of rond ’t Cultuurhuys.

11.00 – 12.15 uur Workshop + presentatie schoonheid damspel
13.00 – 15.30 uur Mini damtoernooi en demonstratie Blinddammen

Een workshop voor scholieren met een oudere huisgenoot, een kleine presentatie van de schoonheid van het damspel en een mini-damtoernooi voor schoolteams.

Tijdens dit toernooi wordt ’s middags een wedstrijd “blinddammen’ dammen gespeeld door internationaal grootmeester Erno Prosman (48), geboren en getogen in Gouderak. Prosman werd in 1991 jeugdwereldkampioen en bij zijn 1e deelname aan het NK dammen voor senioren werd hij prompt kampioen. Wethouder M. Kortleven is bereid gevonden aan de demonstratie mee te werken. De grootmeester zal ook enkele tips en trucs tonen.

Sinds vele jaren speelt Prosman voor het Goudse DAMLUST, van welke club hij voorzitter is, in de ereklasse van de dambond.

Hij heeft zich gespecialiseerd in het ‘Blinddammen’ en wist in 2008 in Delft en in 2012 in Gouda de toen vigerende wereldrecords ‘Blinddammen’ van Ton Sijbrands te verbeteren. Hierbij speelde hij respectievelijk 27 en 30 partijen.
Een zogenaamde blindspeler ziet geen damborden en schijven.

Beoogd effect is een grotere bekendheid van de vele mogelijkheden en de diverse aspecten van de damsport, dit nog los van de grote pedagogische warde van denksporten.

Met deze activiteiten hoopt het comité Schooldammen, naast de jaarlijkse damtoernooien voor schoolteams, de ontwikkeling van de damsport in stand te houden.