Wereldrecord hologram bouwen met 62.000 leerlingen van start…

by redactie on 28 september 2020

in Regio

Foto: Pim Mul

28 september is het wereldrecord hologrammen bouwen van start gegaan. Ruim 62.000 leerlingen van 882 basisscholen en 159 voortgezet onderwijsscholen doen deze week mee met de landelijke actie. Leerlingen maken hun eigen ontwerp en kunnen dit vervolgens als een echt hologram boven hun mobiele telefoon laten zweven. Ook leren de leerlingen meer over het gebruik van hologrammen in bijvoorbeeld de zorg of bij de beveiliging van je pinpas.

De locoburgemeester van Gouda, wethouder Thierry van Vugt gaf vanmorgen het startschot bij Het Lyceum / School de Goudse Waarden: “Prachtig dat de aftrap van de landelijke wereldrecordpoging hologram bouwen in Gouda plaats vindt! De Goudse Waarden zet zo met UpgradeNL en FutureNL het belang van technologie voor onze samenleving op de kaart, en laat zien hoe leuk het is om een technische opleiding te volgen! Hulde.” 

Het ontwerpen en gebruiken van hologrammen is één van de technologische ontwikkelingen die in de toekomst steeds vaker gebruikt zal worden. Maar er is in het hedendaagse onderwijs nog weinig tot geen aandacht voor de kansen en mogelijkheden van de technologie. Daarom hebben UpgradeNL en FutureNL deze recordpoging in gang gezet.

Een hologram is een driedimensionale (ruimtelijke) projectie van een beeld. Artsen en medische docenten gebruiken de techniek nu al om te leren over anatomie en het uitvoeren van nieuwe behandelingen. Ontwikkelaars bij techbedrijven gebruiken hologram toepassingen onder andere in slimme brillen. Zoals een routeplanner die je kunt zien zonder je ogen van de weg te hoeven halen. Hologrammen worden ook gebruikt voor de beveiliging van pinpassen en ontwikkelaars van steden en architecten kunnen een stad tot leven laten komen. Met behulp van een hologram geeft Michael Jackson zelfs post mortem een concert en een holografische sportinstructeur in de sportschool is ook niet meer zo ver weg.