Dave Kientz, Europees kampioen Kyokushin Karate…

by redactie on 30 oktober 2019

in Sport,Waddinxveen

In het Portugese Porto  vond in het weekeinde van 25 en 26 oktober het EK Kyokushin karate plaats. Dave Kientz (16) van Karatevereniging Kurai uit Waddinxveen  was onderdeel van het  8-koppige nationaal team en nam deel aan zowel het EK Kata als het EK Kumite. Kyokushin karate is een moderne Full contact stijl die bekend staat om zijn harde maar eerlijke vorm van karate.
Dave begon de dag met kata, het lopen van vastgelegde technieken in een vaste volgorde, deze stijlvorm is ook wel het schijngevecht genoemd. Na een nette kata kwam Dave 0.1 punt te kort om in de finale te halen.

Na een goede warming up met de kata was het tijd voor Dave zijn favoriete onderdeel, kumite ofwel het echte gevecht. Na twee 2e plaatsen op eerdere EK’s was Dave er op gebrand om dit jaar de hoogste tree van het podium te beklimmen, zijn hele zomervakantie stond in het teken van voorbereiding op dit EK.

De loting bracht een Bulgaarse tegenstander in de eerste ronde, een bekende van het laatste EK. In de eerste 3 minuten van de partij moest Dave hard werken maar in de verlenging werd de winst unaniem door de scheidsrechters aan Dave gegeven.

Zowel de tweede als derde partij werden vroegtijdig besloten door een wazari (half punt), zowel de Oekraïense als de Israëlische tegenstanders gingen tegen het canvas door goed geplaatste stoten op het lichaam.

In de finale werd een Poolse karateka getroffen, na een stevige slagen en stoten uitwisseling leverde de reguliere tijd leverde geen winnaar op en moest er een verlenging gevochten worden. Deze wist Dave voortijdig te beëindigen door een combinatie van een harde leverschop gevolgd door een salvo aan stoten, ook deze tegenstander tegen het canvas en dus een Ippon (vol punt). Dave overtuigend Europees Kampioen in de categorie 16/17 -70kg.