Informatie voor potentiële gastgezinnen…

by redactie on 22 juni 2017

in Diverse berichten

“We hebben gewoon ruimte in ons huis en in ons hart”
Nederlandse gastgezinnen bieden High School Holland studenten een thuis.

‘De kast’ staat op het briefje dat op de kast is geplakt. Op tafel een briefje met ‘de tafel’. Het huis hangt vol. Na verloop van tijd verdwijnen de briefjes een voor een, al naar gelang de progressie die de buitenlandse student – te gast in het gezin van Monique Driedijk – maakt bij het leren van de Nederlandse taal. Ook dit jaar is uitwisselingsorganisatie Travel Active weer op zoek naar leuke, warme en open gastgezinnen.

Monique en Ricardo nemen met enige regelmaat een student op in hun gezin. Monique: “Léa uit België is de vijfde. Met haar voorgangers hebben we nog altijd contact via social media. Louisa uit Brazilië is bijvoorbeeld op vakantie bij ons terug geweest. Waarom wij dit doen? Wij hebben gewoon nog ruimte in ons huis en in ons hart. Het kost tijd, maar Léa heeft een grote mate van zelfstandigheid. Het is heerlijk, zo’n grote dochter erbij. Ons eigen dochtertje van drie jaar beschouwt haar als een soort grote zus.”

Het enthousiasme van gezinnen zoals de familie Driedijk maakt de culturele uitwisseling die het High School programma beoogt mogelijk. Nederlandse jongeren gaan via Travel Active naar High School in het buitenland en buitenlandse jongeren komen naar hier. Als gastgezin haal je op een bijzondere manier de wereld in huis en bouw je mee aan bruggen tussen culturen en vriendschappen voor het leven.

Mensen uit het noorden of zuiden, uit stad of dorp, met of zonder kinderen, of van wie de kinderen al de deur uit zijn: het maakt niet uit. Zolang ze openstaan voor een interculturele ervaring en bereid zijn om een jongere van tussen de vijftien en achttien jaar op vrijwillige basis een gezellig en veilig thuis te bieden. Ook voor korter verblijf zoekt Travel Active gezinnen. Er zijn studenten die voor twee of drie maanden komen en gezinnen die zich alleen aanmelden als aankomstgezin.

Travel Active verzorgt een goede voorbereiding, tussentijdse evaluatie en biedt gastgezinnen altijd een vast aanspreekpunt in de buurt. De student valt onder de verantwoordelijkheid van Travel Active en de eigen ouders. Gastgezinnen zijn dus niet wettelijk aansprakelijk. Het gastgezin betaalt kost en inwoning, Travel Active betaalt de ouderbijdrage voor school. Alle andere kosten zoals excursies, schooluitstapjes en kosten voor het openbaar vervoer betaalt de student zelf.

Bij aanvang van hun programma volgen de High School Holland studenten eerst de oriëntatieweek van Travel Active. Ze gaan vervolgens naar een reguliere middelbare school. Het zijn doorgaans ondernemende jonge mensen die lid worden van sportclubs, sociale contacten opdoen en deelnemen aan de activiteiten en excursies die de school en het programma bieden. Gastgezinnen en studenten sluiten de periode gezamenlijk af met een familiedag.

Op www.travelactive.nl/high-school-holland kunnen geïnteresseerden de profielen bekijken van studenten die nog op zoek zijn naar een gastgezin. “Soms komt het in ons gezin een tijd niet uit om iemand in huis te nemen. Dan zijn er even andere prioriteiten”, vertelt Monique. “Maar het blijft trekken, elke keer weer. Dan bekijk ik die profielen en denk: ach, kom maar. Eigenlijk had ik zo’n Italiaanse mama moeten zijn met een schare kinderen rond de eettafel”, lacht ze. “Het kan zo gezellig zijn.”

Op de website www.travelactive.nl/high-school-holland is meer informatie te vinden over het programma en kan het gratis High School Holland magazine aangevraagd worden. Het High School Holland team is te bereiken via 0478-551900 of per e-mail: highschoolholland@travelactive.nl.