Het gaat weer vriezen…

by redactie on 16 april 2017

in Diverse berichten

Na de paasdagen wordt het in de nachten flink kouder, in het binnenland gaat het op grote schaal licht vriezen met -1 tot -4 graden en aan de grond kan de temperatuur zelfs dalen naar -8 graden! Het is verstandig om zomerplanten goed af te dekken of om deze binnen te zetten. Fruittelers moeten de bloesem met water besproeien. Komende dagen is het ook al fris met in de middag slechts 10 graden. In de nachten ligt de temperatuur door bewolking nog boven nul.

Vanaf dinsdag draait de wind naar het noorden tot noordoosten. Daarmee wordt koude, maar wel vrij droge lucht aangevoerd. Het wordt geleidelijk wat zonniger, maar in de middag kan plaatselijk nog wel een enkele bui ontstaan, lokaal met hagel. Door de opklaringen wordt het in de middag bij voldoende zon 8 graden in het noorden en 11 in het zuiden.

De nachten worden helder en behoorlijk koud, vanaf dinsdag tot en met vrijdag kan het elke nacht licht vriezen. Met uitzondering van de kuststrook daalt de temperatuur naar -1 tot -4 graden. Vlak boven de zandgronden kan de temperatuur in het oosten en zuiden op klomphoogte zelfs dalen naar -8 graden!

IJsheiligen (11 tot en met 14 mei) wordt aangehouden als de periode waarin de kans op nachtvorst sterk afneemt. Tot die tijd kan het nog vriezen, zeker aan de grond. In extreme gevallen heeft het zelfs in juni nog gevroren.