Lezing van Patricia Huisman op donderdag 14 april 2016 met de titel: Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo en Goya
In Amsterdam is momenteel de langverwachte kunsttentoonstelling Spaanse Meester uit de Hermitage met meer dan zestig meesterwerken, naast een schat aan grafiek en werken van toegepaste Kunst. Niet eerder was in Nederland zo’n breed overzicht te zien van Spaanse kunst, die ook nauwelijks in Nederlandse museumcollecties is vertegenwoordigd. Bij de tentoonstelling bevinden zich topstukken zoals: “De apostelen Petrus en Paulus” van El Greco (ca.1590), “Portret van graaf-hertog Olivares” van Velázquez (ca.1638), Murillo’s “Onbevlekte Ontvangenis” (ca.1680) en Goya’s “Portret van de actrice Antonia Zárate” (1810-11), naast schilderijen van leerlingen en latere schilders tot en met Picasso. Samen vertellen de werken over de opkomst en glorie van de Spaanse kunst, de Gouden Eeuw, waarvan de invloed tot in de moderne tijd zou reiken.
Het middeleeuwse Spanje was het land van grote veldslagen, van christenen tegen de islamitische Moren, van katholieken tegen protestanten. Maar ook het land waar Oost en West elkaar ontmoetten. In het kalifaat Córdoba ontstond een smeltkroes van joden, christenen en Moren die bijzondere architectuur, cultuur en wetenschap opleverde. Deze opmerkelijke beschaving was van grote invloed op de Spaanse kunst. In deze oorsprong zit de sleutel tot de West-Europese cultuur.
Karel V bracht het hele Iberische schiereiland onder één kroon. Zijn zoon Filips II verplaatste de hoofdstad van Toledo naar Madrid waar hij het kloostercomplex El Escorial liet bouwen. De Spaanse en Italiaanse meesters die het Escorial decoreerden namen in hun stijl veel Renaissance elementen over.
De lezing wordt gegeven in de Immanuëlkerk, Prinses Beatrixlaan 2 in Waddinxveen. Aanvang 19.30 uur. Toegang voor leden is gratis, niet-leden betalen € 5,00.