Leergeld Waddinxveen geeft schoolspullenpas uit…

by redactie on 1 juni 2021

in Ingezonden berichten,Waddinxveen

Stichting Leergeld

Landelijke Leergeld Dag
op 1 juni.

Leerlingen die naar het voortgezet onderwijs gaan kunnen ook dit jaar weer een schoolspullenpas krijgen. De pas is voor leerlingen van 11/12 jaar tot en met 17 jaar als hun ouders weinig inkomen hebben (tot 130 % van een bijstandsuitkering). De waarde van de pas is 50 euro en kan besteed worden in een groot aantal winkels in Waddinxveen en omgeving. Dat zijn in ieder geval Bruna, Primera, Hema, Bristol, Perry Sport, Aktiesport en Albert Hein (de ‘schoolcampus’). De pas kan tot 1 oktober gebruikt worden. Ouders en leerlingen die eerder een pas hebben gehad hebben een brief gekregen. Leergeld wil graag dat iedereen met weinig inkomen een pas aanvraagt, ook ouders die werken en geldzorgen hebben. Aanmelden kan tot 15 juni via leergeldwaddinxveen.nl.

In ons land leeft 1 op de 12 kinderen in armoede. In steden meer dan in dorpen, maar ook in Waddinxveen kunnen in een schoolklas twee of drie kinderen zitten die niet zomaar aan een schoolreis kunnen meedoen. Leergeld helpt ouders, leerlingen en scholen opdat àlle kinderen kunnen meedoen. Vandaar het motto “Nu meedoen is straks meetellen”. Door alle leergeldstichtingen samen zijn vorig jaar 130.000 kinderen geholpen, als aanvulling op wat gemeenten al doen. In Waddinxveen hebben zo’n 450 kinderen een pas, een fiets, een laptop of een bijdrage in een schoolkamp gekregen. Bij Leergeld staat een menselijke benadering voorop, de drempel is laag, er worden gesprekken gevoerd over de gezinssituatie en er wordt snel gehandeld. Leergeld werkt samen met gemeenten, fondsen en ‘kindorganisaties’ zoals de Stichting Jarige Job en het Nationaal Fonds Kinderhulp.

Op 1 juni is er extra aandacht voor het werk van leergeld. In de mediacampagne van dit jaar staat centraal hoe je zoveel mogelijk ouders bereikt. Uit onderzoek blijkt dat er nogal wat werkende ouders zijn met geldzorgen. Er kan sprake zijn van meerdere kleine en onzekere banen in een gezin. Het betreft vaak mensen met een oproepcontract, zzp’ers en middenstanders die de weg naar leergeld niet kennen of schroom hebben. Ook voor hen geldt dat leergeld niet oordeelt, maar menselijk maatwerk biedt vanuit vertrouwen. Leergeld Waddinxveen doet een beroep op werkgevers en instanties om zich te verplaatsen in de belevingswereld van werkenden en hun kinderen. Een handreiking is te vinden op leergeld.nl/publicaties.