Werkzaamheden essentaksterfte in Gouwebos-West…

by redactie on 6 juli 2020

in Ingezonden berichten,Waddinxveen

Vanaf 10 augustus worden de door essentaksterfte getroffen essen uit Gouwebos-West verwijderd. Deze bomen moeten gekapt worden om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan. De werkzaamheden duren tot medio oktober.

De es is een karakteristieke, inheemse boomsoort die niet herstelt van de schimmelziekte essentaksterfte. Zo’n 90% van de essen gaat hieraan dood. Aangetaste bomen hebben donkere verkleuringen in de bast, weinig tot geen blad en veel dode takken. Met het weghalen van de zieke essen wil Staatsbosbeheer gevaarlijke situaties voorkomen. De boswachters inventariseren van te voren welke bomen zijn aangetast door de essentaksterfte en daarmee een gevaar vormen voor de bezoekers. Deze bomen worden voorzien van gekleurde stippen; in vakjargon heet dit blessen.

Met het weghalen van de zieke essen wil Staatsbosbeheer voorkomen dat omvallende essen of essentakken gevaarlijke situaties veroorzaken. Aangetaste bomen bevatten weinig tot geen blad en veel dode takken. Ook zijn er donkere verkleuringen in de bast, beginnend bij de blad- en takaanzet. De zieke bomen zijn zwak en kunnen op termijn omvallen.

Het Gouwebos blijft toegankelijk tijdens de werkzaamheden, maar paden langs bosvakken waar gewerkt wordt zullen tijdelijk worden afgesloten. De parkeerplaats aan het Noordeinde zal van maandag t/m vrijdag gebruikt worden voor opslag van hout. Er zal beperkte parkeerruimte gerealiseerd worden in de berm. Elk weekend zal de parkeerplaats weer opengesteld zijn

Daar waar in Gouwebos open plekken ontstaan, plant Staatsbosbeheer nieuwe bomen. Dat gebeurt op z’n vroegst in het najaar van 2021. Daarbij gebruiken we verschillende soorten inheemse loofbomen zoals meidoorn, hazelaar, zomereik en vlier. We werken daarbij toe naar gemengde bossen met een gevarieerde structuur om daarmee de biodiversiteit te vergroten en de kans op ziektes te verkleinen.

Groenalliantie Midden-Holland is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpen a/d IJssel, Krimpenerwaard en Waddinxveen. Ze behartigen de belangen van natuur, landschap en openluchtrecreatie in de recreatiegebieden Krimpenerwaard en Reeuwijkse Plassen e.o. Staatsbosbeheer is verantwoordelijk voor het beheer van de gebieden.